Gränsövergångsställena vid östgränsen är stängda tillfälligt
Gränsövergångsställena i Kuusamo, Salla, Vartius, Vaalimaa, Imatra, Niirala, Nuijamaa och Raja-Jooseppi är stängda tillfälligt.
Godstågstrafiken i Vainikkala fortsätter.
Läs mer i meddelandet
Kommer du med bil från Ryssland?
Säkerställ att dina tullärenden sköts smidigt när du återvänder från resan. Bekanta dig med våra anvisningar på förhand.
Beakta!
På grund av EU:s sanktioner mot Ryssland gäller vissa restriktioner också vid import. Beakta att import- och exportbestämmelserna kan ändras mycket snabbt, och att man alltid ska ta reda på dem t.ex. hos det berörda landets myndigheter.
Import- och exportsanktionerna för varor gäller också privatpersoner som överskrider östgränsen
Tidsfrister för tillfällig användning av personbil
Om vädret eller väglaget förutsätter det ska vinterdäck användas under tidsperioden 1.11. - 31.3. Dubbdäck får användas under tidsperioden 1.11. - 31.3 och även under annan tid om vädret eller väglaget förutsätter det. Läs mer på Läs mer på Traficoms webbplats.
Införsel av alkoholdrycker från Ryssland
Från Ryssland får man tills vidare inte föra in starka alkoholdrycker (över 22 %), såsom whisky, rom, gin, vodka eller likör.
Från Ryssland får man inte heller föra in sådana svaga alkoholdrycker till vilka alkohol har tillsatts i samband med tillverkningen. Vissa long drink- och hard seltzer-drycker är exempel på sådana här produkter. Förbudet gäller också för alkoholdrycker som köpts i tax free-butiker.
Du får dock fortfarande föra in andra svaga alkoholdrycker, såsom öl samt vin och cider som framställts genom jäsning. Sådana här drycker får du endast föra in en begränsad mängd för eget bruk eller som gåva.
Du får tull- och skattefritt för eget bruk eller som gåva medföra:
4 liter icke-mousserande viner
16 liter öl (över 0,5 %)
Som icke-mousserande vin räknas bl.a. röd-, vit- och rosévin.
Samt
1 liter starka alkoholdrycker (över 22 %)
2 liter alkoholdrycker (max. 22 %)
Till alkoholdrycker med max 22 vol% räknas bl.a. vermut, bitter, sherry, long drink, cider och mousserande vin.
Kom ihåg åldersgränserna!
Personer under 18 år får inte föra in alkoholdrycker i landet.
Personer under 20 år får endast föra in svaga alkoholdrycker.
Tidsbegränsningar för införsel av alkoholdrycker
Om du är bosatt i Finland och anländer till Finland från Ryssland, får du föra in alkohol endast om resan har varat längre än 24 timmar.
Om du är bosatt i ett land utanför EES-området och anländer landvägen, får du föra in alkohol endast om du vistas i Finland mer än tre dygn.
Mera information om tidsgränserna för resandeinförsel av alkohol och andra saker.
All import av cigaretter, cigariller och cigarrer från Ryssland är förbjuden.
Du får tull- och skattefritt för eget bruk eller som gåva medföra:
200 cigaretter
50 cigarrer
100 cigariller (högst 3 g/st.)
250 gram rulltobak, piptobak eller tobak för vattenpipa
Därtill får du inom värdegränserna för resandeinförsel (430/300 €) skattefritt föra in:
10 milliliter nikotinvätska
200 enheter färdigrullade produkter och 250 gram produkter i lösvikt av örtprodukter för rökning
Sammanlagt 1000 gram tuggtobak, tobak för användning i näsan och snus
Kom ihåg åldersgränserna!
Den som inte har fyllt 18 år får inte föra in en tobaksprodukt eller nikotinvätska i landet.
Tidsgränserna för införsel av tobaksprodukter och nikotinvätskor
Om du är bosatt i Finland och anländer till Finland från Ryssland, får du föra in tobaksprodukter eller nikotinvätskor endast om resan har varat längre än 24 timmar.
Om du är bosatt i ett land utanför EES-området och anländer landvägen, får du föra in tobaksprodukter eller nikotinvätskor endast om du vistas i Finland mer än tre dygn.
Bränslet i standardtanken på ett motorfordon är skattefritt. Dessutom är motorbränslet skattefritt upp till 10 liter per motorfordon, när bränslet förs in till Finland i en bärbar behållare i en personbil eller motorcykel och när det är detsamma som används i fordonet i fråga. Tull och skatt tas således ut för bränsle som förs in i bärbara behållare i nyttofordon, t.ex. i lastbilar och paketbilar.
Uppdatering 16.6.2022: På grund av sanktionerna som EU har infört mot Ryssland är det tills vidare endast tillåtet att föra in bränsle från Ryssland i standardtanken på ett motorfordon. Det är inte tillåtet att med fordon föra in bränsle i en bärbar behållare eller kanister.
Införsel av läkemedel omfattas av restriktioner. Restriktionerna varierar beroende på varifrån du anländer och om det enligt finsk klassificering är fråga om ett egenvårdspreparat, receptbelagt läkemedel eller narkotiskt läkemedel.
Om du anländer till Finland från ett område utanför EES, du kan för eget bruk föra in en mängd läkemedelspreparat som motsvarar högst tre månaders förbrukning.
Ta med dina recept, en patientanvisning utskriven av läkaren eller en sammanställning av recepten. Det lönar sig att transportera läkemedlen i sin originalförpackning i ditt handbagage.
Undantag: Införsel av läkemedel som klassificeras som narkotika omfattas av restriktioner.
Det är med vissa undantag förbjudet att föra in mjölk och kött samt produkter som innehåller dessa från länder utanför EU. Förbudet har utlysts av Livsmedelsverket, som ansvarar för livsmedelssäkerheten i Finland, för att hindra spridningen av djursjukdomar.
Du kan dock föra med dig choklad, sötsaker, bröd, kakor, kex och andra konfektyrer.
Obs! Ett sundhetscertifikat krävs alltid även vid resandeinförsel av växter samt färska frukter, grönsaker och bär från områden utanför EU. Det är nästintill omöjligt för en privatperson att få ett sundhetscertifikat och därför kan man i praktiken – bortsett från vissa undantag – inte längre föra in färska frukter, bär och grönsaker från områden utanför EU.
Du får endast föra in begränsade mängder av växter och växtprodukter, såsom frukter, grönsaker och frön. Vissa av dessa produkter kräver ett sundhetscertifikat för växter, och vissa produkter är det helt förbjudet att föra in i Finland.
CITES-produkter är hotade djur och växter samt delar eller produkter av dem. Införsel av dem är förbjudet eller kräver tillstånd. Därför får man t.ex. föra in högst 125 gram kaviar.
Om du har planer på att göra tax-free-inköp i Finland, ska du redan då du gör inköpen försäkra dig om att du iakttar för tax-free-inköp.
Fråga säljaren hur du får tillbaka skatterna du betalat. Säljaren kan återbära momsen själv eller anlita en återbäringsaffär för detta. Ibland måste du få kvittot eller fakturan stämplat hos Tullen.
Tullen återbetalar aldrig skatter som betalats för inköp.
Du kan tull- och skattefritt föra in varor till ett värde av högst 300 euro då du anländer med bil, buss, tåg eller med ditt eget fartyg eller luftfartyg i fritidsbruk.
Om du har köpt varor till dig själv eller som gåva till ett värde över 300 euro så ska du förtulla inköpen.
När du förtullar varorna ska du välja röd fil eller anmäla varorna på annat sätt till Tullen. Uppvisa kvitton över dina inköp till tulltjänstemannen. Du betalar tullavgifter och skatter för dina inköp i samband med förtullningen.
Undantag: Införsel av bl.a. alkohol, tobaksprodukter och bränsle omfattas av restriktioner. Kontrollera restriktionerna.
Tullen hindrar utrotningshotade djur och växter samt produkter som tillverkats av dem från att transporteras från ett land till ett annat. Vet du vad du köper eller medför?
Kontrollera alltid på förhand att du inte köper eller medför utrotningshotade arter eller produkter som tillverkats av dem. Om du är osäker, kolla med Miljöförvaltningen (CITES-tillståndsmyndigheten) om det är fråga om utförsel eller införsel av ett tillståndspliktigt exemplar.
Exempel:
Kläder och accessoarer (t.ex. vargskinnspäls eller urarmband eller väska av ormskinn)
Fisk och produkter av fisk (t.ex. störkött, kaviar, ål)
Bruks- och prydnadsföremål (av ben eller sällsynta trädarter)
Jakt- och fiskeutrustning (t.ex. fluga med björnhår)
Sällskapsdjur (t.ex. papegojor, landsköldpaddor och många reptiler) och växter (t.ex. orkidéer)
Kosmetika och läkemedel som innehåller delar av CITES-arter
När du på din resa anländer till EU-området och du har med dig kontanta medel till ett värde av 10 000 euro eller mer, ska du på eget initiativ lämna in en anmälan om kontanta medel till Tullen.
Kom ihåg att du endast är skyldig att anmäla de kontanta medlen, beloppet är inte på något sätt begränsat.
Har du med dig 10 000 euro eller mer i kontanter eller motsvarande belopp kontanta medel i andra valutor eller i guld?
Om du har med dig kontanta medel till ett värde av 10 000 euro eller mer i någon valuta eller i guld, ska du lämna in en anmälan om kontanta medel till Tullen. Skriv ut och fyll i anmälan om kontanta medel på förhand. Bifoga till den en kopia av ditt pass eller identitetsbevis. Du kan skicka blanketten på förhand per e-post.
Välj röd fil eller lämna in anmälan på annat sätt till Tullen. Du kan också få blanketten från Tullen på gränsövergångsstället.
För inte en radardetektor med dig. Det är förbjudet att använda och inneha en radardetektor i ett motordrivet fordon i Finland. Som innehav räknas också om radardetektorn finns med i bilen utan att den är påslagen.
Se till att din hunds resa avlöper utan problem. Införsel av hund omfattas av restriktioner, som varierar beroende på varifrån ni anländer.
Förbered dig i tid och skaffa nödvändiga vaccinationer, identitetsmärkningar (vanligtvis ett mikrochip) och dokument. Det lönar sig att skaffa ett EU-pass för sällskapsdjur från en veterinär.
Ta på förhand reda på importkraven gällande sällskapsdjur hos Livsmedelsverket. Om du är osäker på att du har rätt dokument för din hund, kan du skicka dokumenten på förhand till Livsmedelsverket för granskning.
Djur som anländer från ett land utanför EU kontrolleras alltid. Kontrollen utförs av Tullen eller gränsveterinären.
Kontrollera hos Livsmedelsverket om införseln av ditt djur kräver en veterinär gränskontroll. När ni anländer från ett land utanför EU, ska du visa upp hunden och dess dokument för Tullen.
I Vaalimaa och Nuijamaa kan djuret också kontrolleras av Gränsbevakningsväsendet.
Det är förbjudet att föra in följande farliga föremål till Finland:
- knogjärn, stiletter, kaststjärnor, förlamande elvapen, elbatonger, fjäderbatonger, precisionsslangbågar, fyrverkeripjäser och eggvapen som maskerats som andra föremål.
För inte med dig gassprayer, pepparsprayer eller försvarssprayer, om du inte har tillstånd enligt skjutvapenlagen för import av dessa. Utan ett tillstånd enligt skjutvapenlagen är det förbjudet att föra in gassprayer till Finland både från andra EU-länder och från länder utanför EU.
Motsvarande produkter som gassprayer är alla pepparsprayer, försvarssprayer o.d. produkter med vilka man kan sprida förlamande ämnen. Det är också förbjudet att föra in dessa produkter till Finland utan giltigt tillstånd.
Mera information om skjutvapentillstånd finns på polisens webbplats.
Om du är osäker på vilka importrestriktioner som gäller, ska du be om råd. Du kan välja röd fil vid tullen, be om hjälp av en tulltjänsteman eller kontakta vår kundservice. Vi hjälper dig gärna.
Vet du vad allemansrätten är?
Var och en som vistas i Finland kan här njuta av naturen och bl.a. plocka bär, men man får inte störa eller skada naturen. Läs mer om allemansrätten på Miljöförvaltningens webbplats, för att få ut mer av din semester.
Om du reser till Åland, lönar det sig att läsa Visit Ålands anvisningar om allemansrätten där.
Återvänder du från en arbetsresa?
När du för in företagets varor till Finland, ska de förtullas när du anländer till landet. Det finns egna anvisningar för situationer där du för in varor som du hade med dig på avresan eller om du för in dem till Finland för första gången. Läs mer: Läs fler anvisningar: Företagets varor med på arbetsresa.
Här på Tullen hjälper vi dig gärna i alla frågor som rör tullärenden.
Rätten för personal på ett transportmedel i yrkesmässig trafik att föra in varor skattefritt
Personalen på ett transportmedel i yrkesmässig trafik mellan Finland och ett land eller område utanför EU får från sina arbetsresor under en kalendermånad skattefritt föra in samma mängd varor som en resande får föra in på en gång.
Du ska anteckna varorna du för in i en förtullningsbok. Om du planerar att ta med dig varor, hämta en förtullningsbok redan före ditt arbetsförhållande i fordonet börjar. Förtullningsboken ska visas upp för Tullen på begäran. Läs mer om förtullningsboken