Itärajan rajanylityspaikat on suljettu väliaikaisesti
Rajanylityspaikat Kuusamossa, Sallassa, Vartiuksessa, Vaalimaalla, Imatralla, Niiralassa, Nuijamaalla ja Raja-Joosepissa on suljettu väliaikaisesti.
Tavarajunaliikenne Vainikkalassa jatkuu.
Oletko tulossa autolla Venäjältä?
Varmista sujuva asiointi Tullissa ja tutustu ohjeisiimme.
Huomioi!
EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden vuoksi myös tuontiin liittyy myös erinäisiä rajoituksia. Huomaa, tuonti- ja vientimääräykset voivat muuttua nopeastikin, ja ne tulee aina selvittää esimerkiksi kyseisen maan viranomaisilta.
Tavaroiden tuonti- ja vientipakotteet koskevat myös itärajan ylittäviä yksityishenkilöitä
Henkilöauton väliaikaisen käytön määräajat
Jos sää tai keli sitä edellyttää, 1.11. - 31.3. aikana on käytettävä talvirenkaita. Nastarenkaita saa käyttää 1.11. - 31.3. ja muulloinkin sään tai kelin niin vaatiessa. Lue lisää Traficomin verkkosivulta.
Alkoholijuomien tuonti Venäjältä
Venäjältä ei toistaiseksi saa tuoda väkeviä alkoholijuomia (yli 22 %), esimerkiksi viskiä, rommia, giniä tai votkaa, eikä likööriä.
Venäjältä ei saa myöskään tuoda mietoja alkoholijuomia, joihin on lisätty valmistuksen yhteydessä alkoholia. Näitä ovat esimerkiksi tietyt long drink - ja hard seltzer -juomat. Kielto koskee myös tax free -myymälästä ostettuja alkoholijuomia.
Saat kuitenkin tuoda maahan muita mietoja alkoholijuomia, esimerkiksi olutta sekä käymisen avulla valmistettua viiniä ja siideriä. Voit tuoda näitä rajoitetun määrän ja vain omaan käyttöösi tai lahjaksi.
Tullitta ja veroitta saat tuoda omaan käyttöösi tai lahjaksi:
4 litraa hiilihapotonta viiniä
16 litraa olutta, yli 0,5 til.-%
Hiilihapottomaksi viiniksi luetaan mm. puna-, valko- ja roséviinit.
Lisäksi saat tuoda
1 litran väkeviä alkoholijuomia, yli 22 til.-%
2 litraa alkoholijuomia, enintään 22 til.-%
Alle 22 til.-% alkoholijuomiin lasketaan mm. vermutit, katkerot, liköörit, sherryt, long drinkit, siideri ja kuohuviinit.
Muista ikärajat!
Alle 18-vuotiaat eivät saa tuoda maahan alkoholijuomia.
Alle 20-vuotiaat saavat tuoda maahan vain mietoja alkoholijuomia.
Alkoholijuomien tuonnin aikarajat
Jos asut Suomessa ja saavut Suomeen Venäjältä, saat tuoda alkoholijuomia vain, jos matkasi on kestänyt yli 24 tuntia.
Jos asut Eta-alueen ulkopuolella ja saavut maanteitse, saat tuoda alkoholijuomia vain, jos viivyt Suomessa yli kolme vuorokautta.
Lisätietoa alkoholin matkustajatuontiin liittyvistä aikarajoista ja muista asioista.
Kaikkien savukkeiden, pikkusikarien ja sikarien tuonti Venäjältä on kielletty.
Tullitta ja veroitta saat tuoda omaan käyttöösi tai lahjaksi:
200 savuketta
50 sikaria
100 pikkusikaria (enint. 3 g/kpl)
250 grammaa kääre-, piippu- tai vesipiipputupakkaa
Lisäksi saat tuoda verottomana matkustajatuomisten arvorajoissa (430/300 €):
10 ml nikotiininestettä
200 yksikköä valmiiksi käärittyjä ja 250 g irtonaisena poltettavaksi tarkoitettuja kasviperäisiä tuotteita
yhteensä 1 000 g purutupakkaa, nenänuuskaa ja nuuskaa
Muista ikärajat!
Alle 18-vuotias ei saa tuoda maahan tupakkatuotetta tai nikotiininesteitä.
Tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden tuonnin aikarajat
Jos asut Suomessa ja saavut Suomeen Venäjältä, saat tuoda tupakkatuotteita tai nikotiininesteitä vain, jos matkasi on kestänyt yli 24 tuntia.
Jos asut Eta-alueen ulkopuolella ja saavut maanteitse, saat tuoda tupakkatuotteita tai nikotiininesteitä vain, jos viivyt Suomessa yli kolme vuorokautta.
Moottoriajoneuvon tavanomaisen polttoainesäiliön polttoaine on verotonta. Lisäksi moottoripolttoaine on verotonta 10 litraan saakka moottoriajoneuvoa kohti, kun se tuodaan Suomeen henkilöautolla tai moottoripyörällä kannettavassa säiliössä ja kun se on samaa kuin kyseisessä ajoneuvossa käytetään. Näin ollen hyötymoottoriajoneuvoissa, kuten esim. kuorma-autoissa ja pakettiautoissa, kannettavissa säiliöissä tuodusta polttoaineesta kannetaan tulli sekä vero.
Päivitys 16.6.2022: EU:n Venäjälle säätämien pakotteiden vuoksi Venäjältä saa toistaiseksi tuoda polttoainetta ainoastaan moottoriajoneuvon tavanomaisessa polttoainesäiliössä. Polttoainetta ei saa tuoda kannettavassa säiliössä tai kanisterissa ajoneuvon mukana.
Lääkkeiden tuontiin liittyy rajoituksia. Rajoitukset riippuvat siitä, mistä saavut sekä siitä, onko kyseessä suomalaisen luokittelun mukaan itsehoitovalmiste, reseptilääke vai huumausaineeksi luokiteltava lääke.
Saapuessa Suomeen Eta-alueen ulkopuolelta, voit tuoda mukanasi lääkevalmisteita henkilökohtaiseen käyttöösi enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän.
Ota mukaan reseptit, lääkärin tulostama potilasohje tai yhteenveto resepteistä. Lääkkeet kannattaa kuljettaa alkuperäispakkauksissa käsimatkatavaroissa.
Poikkeus: Huumausaineiksi luokiteltavien lääkkeiden tuonnissa on rajoituksia.
Maidon ja lihan sekä niitä sisältävien tuotteiden tuominen EU:n ulkopuolelta on muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kielletty. Kiellon on määrännyt Suomen elintarviketurvallisuudesta vastaava Ruokavirasto, ja sillä yritetään estää eläintautien leviäminen.
Voit kuitenkin tuoda mukanasi suklaata, makeisia, leipää, kakkuja, keksejä ja muita sokerileipomotuotteita.
Huom! EU:n ulkopuolelta tultaessa kasveilta, tuoreilta hedelmiltä, vihanneksilta ja marjoilta vaaditaan myös matkustajatuonnissa aina kasvinterveystodistus. Yksityishenkilön on lähes mahdotonta saada kasvinterveystodistusta, joten tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia ei voi käytännössä enää tuoda EU:n ulkopuolelta muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.
Kasveja ja kasvituotteita, kuten hedelmiä, vihanneksia ja siemeniä, voit tuoda vain rajoitetusti. Osa näistä tuotteista vaatii kasvinterveystodistuksen, ja joidenkin tuotteiden tuonti voi olla kiellettyä kokonaan.
CITES-tuotteita ovat uhanalaiset eläimet ja kasvit, niiden osat tai niistä valmistetut tuotteet. Näiden tuonti on kiellettyä tai luvanvaraista. Siksi esim. kaviaaria voi tuoda enintään 125 g.
Jos suunnittelet tax-free-ostoksien tekoa Suomessa, varmista jo ostoksia tehdessäsi, että noudatat Verohallinnon tax-free-ostosten ohjeita.
Kysy myyjältä, miten saat maksamasi veron takaisin. Myyjä voi palauttaa veron itse tai käyttää palautusliikettä. Joskus sinun pitää leimauttaa tosite tai lasku Tullissa.
Tulli ei koskaan palauta maksettuja veroja ostoksista.
Voit tuoda tullimaksuitta ja veroitta 300 euron arvosta tuomisia, kun matkustat autolla, linja-autolla, junalla tai omassa huvikäytössäsi olevalla vesi- tai ilma-aluksella.
Jos ostit tuotteita itsellesi tai lahjaksi yli 300 eurolla, tullaa ostokset.
Kun tullaat tavaran, valitse punainen kaista tai ilmoita tuomiset muuten Tullille. Esitä kuitit ostoksistasi tullivirkailijalle. Tullauksen yhteydessä maksat tuomisista tullimaksut ja verot.
Poikkeus: alkoholin, tupakkatuotteiden ja polttoaineen tuonnissa on rajoituksia. Tarkista rajoitukset.
Tulli estää uhanalaisten eläinten, kasvien tai niistä valmistettujen tuotteiden kuljettamista maasta toiseen. Tiedätkö, mitä ostat tai tuot?
Tarkista aina etukäteen, ettet osta tai tuo maahan uhanalaisia lajeja tai niistä valmistettuja tavaroita. Jos olet epävarma, varmista Ympäristöhallinnosta (CITES-lupaviranomainen), onko kyseessä luvanvaraisen yksilön vienti tai tuonti.
Esimerkkejä:
Vaatteet ja asusteet (esim. susiturkki tai käärmeennahasta valmistettu kellonranneke tai laukku)
Kalat ja kalatuotteet (esim. sammen liha, kaviaari tai ankerias)
Käyttö- ja koriste-esineet (luusta tai harvinaisesta puulajista)
Metsästys- ja kalastustarvikkeet (esim. karhunkarvoista valmistettu perho)
Lemmikkieläimet (esim. papukaijat, maakilpikonnat ja monet matelijat) ja kasvit (esim. orkideat)
Kosmetiikka ja lääkkeet, jotka sisältävät CITES-lajien osia
Kun matkallasi saavut EU:n alueelle, ja mukanasi on käteisvaroja 10 000 euron arvosta tai sitä enemmän, on sinun tehtävä oma-aloitteisesti käteisvarailmoitus Tullille.
Muista, että vain ilmoittaminen on velvollisuus, käteisvarojen määrää ei ole rajoitettu mitenkään.
Onko sinulla käteisenä vähintään 10 000 euroa tai vastaava määrä käteisvaroja muuna valuuttana tai kultana?
Jos sinulla on vähintään 10 000 euron arvosta käteisvaroja jonain valuuttana tai kultana, anna Tullille käteisvarailmoitus. Tulosta ja täytä käteisvarailmoitus valmiiksi. Liitä siihen kopio passista tai henkilötodistuksestasi. Voit lähettää ilmoituslomakkeen ennakkoon sähköpostitse.
Valitse punainen kaista tai anna ilmoitus muuten Tullille. Saat lomakkeen myös rajanylityspaikan Tullilta.
Huolehdi, että koirasi matka sujuu ongelmitta. Koiran tuontiin liittyy rajoituksia ja ne riippuvat mistä saavutte.
Valmistaudu ajoissa ja hanki tarvittavat rokotukset, tunnistemerkinnät (yleensä mikrosiru) ja asiakirjat. Lemmikille kannattaa hankkia eläinlääkäriltä EU:n lemmikkieläinpassi.
Selvitä etukäteen lemmikkieläinten tuontivaatimukset Ruokavirastosta. Jos olet epävarma, ovatko koirasi asiakirjat oikeanlaiset, lähetä ne tarkastettavaksi etukäteen Ruokavirastoon.
Kun eläin saapuu EU:n ulkopuolelta, se tarkastetaan aina. Sen tekee joko Tulli tai rajaeläinlääkäri.
Selvitä Ruokavirastosta, vaatiiko eläimesi tuonti rajaeläinlääkärin tarkastusta. Kun saavutte EU:n ulkopuolelta, esitä koira ja sen asiakirjat Tullille.
Vaalimaalla ja Nuijamaalla eläimen voi tarkastaa myös Rajavartiolaitos.
Jos olet epävarma tuontirajoituksista, kysy neuvoa. Voit valita Tullissa punaisen kaistan tai kysyä tullivirkailijalta tai ottaa yhteyttä asiakaspalveluun. Autamme sinua mielellämme.
Älä tuo mukanasi tutkanpaljastinta. Tutkanpaljastimen käyttö ja hallussapito moottorikäyttöisessä ajoneuvossa on Suomessa kielletty. Hallussapidoksi luetaan myös se, jos tutkanpaljastin on autossa kytkemättömänä.
Älä tuo alla olevia tavaroita, koska näiden vaarallisten esineiden tuonti Suomeen on kiellettyä:
- nyrkkirauta, stiletti, heittotähti, sähkölamautin, sähköpatukka, jousipatukka, tarkkuussinko, ilotulitteet ja muuksi esineeksi naamioidut teräaseet. Lisätietoa rajoituksista
Älä tuo mukanasi kaasusumutinta, pippurisumutin tai turvasumutinta, jos sinulla ei ole sen tuontiin ampuma-aselain mukaista lupaa. Kaasusumuttimien maahantuonti Suomeen sekä toisesta EU-maasta että EU:n ulkopuolelta ilman ampuma-aselain mukaista lupaa on kiellettyä.
Kaasusumuttimia vastaavia tuotteita ovat kaikki pippurisumuttimet, turvasumuttimet yms., joilla voi levittää lamaannuttavaa ainetta. Myös näiden tuotteiden tuonti ilman oikeaa lupaa on kiellettyä. Lisätietoa ampuma-aseluvista saat Poliisin nettisivuilta.
Tiedätkö mitä ovat jokaisenoikeudet oikeudet?
Suomessa oleskelevalla on mahdollisuus nauttia luonnosta ja mm. marjastaa, mutta luonnolle ei saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä. Tutustu jokaisenoikeuksiin oikeuksiin Ympäristöhallinnon verkkosivuilla, jotta voit nauttia lomastasi enemmän.
Jos matkustat Ahvenanmaalle, tutustu Visit Ålandin ohjeisiin jokaisenoikeuksista.
Saapumassa työmatkalta?
Kun tuot Suomeen yrityksen omistamaa tavaraa, on ne tullattava maahan saapuessasi. Tilanteisiin, jossa olet vienyt tavaraa jo mennessäsi ja tuot ne takaisin, tai jos tuot ne Suomeen ensi kertaa, on omat ohjeensa. Lue lisää: Työmatkalla mukana yrityksen tavaroita.
Autamme sinua kaikissa tulliasiointiin liittyvissä kysymyksissä Tullissa mielellämme.
Ammattimaisesti liikennöivän kulkuneuvon henkilökunnan veroton tuontioikeus
Ammattimaisesti Suomen ja EU:n ulkopuolisen maan tai alueen välillä liikennöivän kulkuneuvon henkilökunta voi tuoda työmatkoiltaan tavaroita verotta kalenterikuukauden aikana saman määrän kuin matkustajat yhdellä kertaa.
Sinun on merkittävä tuomasi tavarat tullauskirjaan eli tullikirjaan. Jos suunnittelet tuomisia, hae tullauskirja jo ennen kuin työsuhteesi kulkuneuvossa alkaa. Tullikirja on esitettävä Tullille pyydettäessä. Lue lisää tullauskirjasta.